Jak jsem šla na Karla….

17. 10. 2021 11:21:45
Od čtyř a úplně vyprodáno? Nikdy jsem nebyla na odpoledním promítání českého filmu, abych dva dny předtím brala poslední lístky a po filmu stála deset minut frontu na čůrání.

Nepočítejte s tím, že tento blog bude objektivní recenze na právě běžící dokument o Karlovi Gottovi. To dnes asi fakt nedám a snad ani nechci.

Už když jsem viděla jen upoutávky, zjistila jsem, že geny nezapřu – jsem po své babičce.

Na to konto mě můj muž razantně upozornil, že na tenhle film se mnou v žádném případě nepůjde, /ví, že začínám být na stará kolena plačka //....jako malé holce mi děsně lezlo na nervy, že moje babička u všeho brečela, běžela v televizi Nemocnice na kraji města a umřel Štrosmajer, umřela Babička ve filmu z předlohy Boženy Němcové, umřel soused, jela okolo krematoria a někdo umřel (to už pardón přeháním)..., ale pravda, je, že plakala i za lidi, které znala jen z příběhu vyprávění a vůbec nevěděla o koho jde, mohla být tak z fleku angažovaná jako hlavní plačka na funusech v první řadě....// A tohle jsem dnes já ?????

Moje matka mě pro změnu prosila, abych jí na film vzala.

Nakonec jsme šli všichni tři.

Olga Malířová Špátová sesbírala časosběrně během dvou let hodně intimních scén a zpovědí, proložených archivními záběry, vše s myšlenkou dárku k blížícím se 80. narozeninám Karla Gotta.

Nakonec to byly poslední dva roky života Karla Gotta, opravdu velmi emotivně a citlivě poskládaného dokumentu. Jedná se vlastně o pohled do duše člověka, který prožívá nelehké období a velmi otevřeně a upřímně se o něj dělí. Film, což byl asi i úmysl pro odlehčení uceleného smutného příběhu, stojí na archivních záběrech a vtipných komentářích a rozhovorech.

V jednoduchosti dokumentu je síla, a tak i když nejsem skalní fanoušek, film se mě emočně dotkl hodně. Zamyslet se nad tím, jak mi může proběhnout diagnostikovaných posledních pět měsíců. Kino náročného diváka teď asi zaprská, ale já hlubokou myšlenku, pravdu ani hodnotu filmu fakt nehledala. Asi mi stačilo, že mamka se u archivních záběrů usmívala a vrátila do svého mládí, můj muž se zasmál nad komentáři Ládi Štaidla a když jsem pofňukávala, hrábl mi po ruce, místo aby na mě syčel, že už zase řvu.

Shrnutí tedy je, že jestli tento film měl zanechat intimní zpověď Karla Gotta, tak jak to cítil a chtěl v posledních měsících svého života, tak účel splnil. Možná, jen, na konci filmu bych upustila od záběrů z pohřbu. Nějak mi to tam nepasuje. Prostě bych film ufikla posledním povídáním a záběrem na Karla Gotta, kterým film stejně končí.

MNO ..... posledních pár minut před koncem jsem se už snažila sebeovládat, abych, až se rozsvítí nevypadala jako debil s baterkou místo nosu.

MNO.... a ještě se ani nerozsvítilo, začaly běžet závěrečné titulky a moje matka, o které jsem si celou dobu potmě myslela, jak ji film emočně zasáhl (sakra na Gottovi vyrůstala), se do tmy zvedla a zavelela „Tak jdeme!“

Já, jako fakt plačka obecná seděla v kině, ve finále už sama, vlastně ne, s hlavou zabořenou do manželovo ramene, a snažila jsem se uklidnit z emocí. Mám skvělého může, který ví, že jsem normální, respektive mě už zná a tak to semnou vydržel. Po pár minutkách se pro nás moje matka vrátila, její pohled byl nechápavý, to že jsem uřvaná ji ani nepřekvapilo, spíš se bála, že jsme jí odešli jiným východem a měla strach, jak se dostane domů.

A v tu chvíli se ji také zachvěl hlas. (emoce, emoce)

Těm, co si chtějí v kině poplakat ( pokud jste jako já) a mají/měli rádi Zlatého slavíka – film doporučuji.

Autor: Alice Kopřivová | neděle 17.10.2021 11:21 | karma článku: 33.51 | přečteno: 4004x

Další články blogera

Alice Kopřivová

Až i vás posere pták!

Když tě potká ptačí nehoda, ...no prostě tě posere pták, říká se, že to přináší štěstí, tak něco podobného potkalo dnes i mě. Navíc, pták si nevybírá a já dnes taky úplně ne!

26.1.2024 v 21:37 | Karma článku: 18.52 | Přečteno: 476 | Diskuse

Alice Kopřivová

Co nám vadí při létání?

....a tak toho je celkem hodně, ne? Včera jsem v rádiu poslouchala zajímavou topku deseti věcí, které nás obtěžují v letadle, zbystřila jsem a občas se fakt bavila....

20.10.2023 v 14:46 | Karma článku: 19.97 | Přečteno: 535 | Diskuse

Alice Kopřivová

Marně hledám - cokoliv!

Někdo hledá smysl života, já klíče, mobil nebo brýle. Pro co jdu do ledničky? Ptám se, když ji otevírám. Přemítám hrůzou v autě, co ta žehlička. Znáte to?

27.9.2023 v 13:05 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 356 | Diskuse

Alice Kopřivová

Adrenalin - útok nebo útěk!

Adrenalin je základním hormonem stresové situace.Vyznačuje se zúžením periferních cév, urychlením srdeční činnosti, rozšířením zornic a aktivací potních žláz. A tohle všechno já běžně znám a mám.

6.8.2023 v 18:46 | Karma článku: 10.88 | Přečteno: 289 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 11.12 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 295 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.29 | Přečteno: 166 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.12 | Přečteno: 9157 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 97 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1201

Úsměvy, ale  i smutné chvilky k zamyšlení, příběhy, které nás naplňují a učí žít. Jsem ráda obklopena lidmi, kteří mi život zpestřují, jsem jim za to vděčna. Od mládí jsem si psala deník, skoro deset let. Možná i proto jsem už tehdy brala život až moc vážně. Zůstalo mi to dodnes, všechno až moc detailně řeším,  i když to stejně neovlivním. Každopádně to má i svá pozitiva, snažím se celý život absolutně vychutnat a naplno prožít každou minutu, jako kdybych stále vnímala nenávratnost času. Všem kteří se se svými příběhy v mých knihách objevují upřímně děkuji. Něco úžasného – lidské osudy jsou velmi často sobě tak podobné, nevyzpytatelné a velmi barvité, já  jim jen   trošku  pomáhám, když o nich píši  – kořením je. Příběhy  chaotické, vtipné, někdy strhující. To zbožňuji. Záznamy  života „MEA CULPA“, příběhy které mi dávají šanci psát.“A o tom to vše je!“

V roce 2010 jsem vydala knížku "Povidání pro kamarádky". V roce 2015 nakladatelství Jota vydalo moji druhou kníhu "Nejsem namalovaná".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...